Nederlandse sport aanwezig tijdens pride 2019

Sporten doen we samen!

De Nederlandse sport neemt met 16 sportbonden, de Alliantie, Pride and Sports en NOC*NSF deel aan de Canal Parade 2019 op de Amsterdamse grachten. De Nederlandse sport sluit zich daarmee aan bij de doelstelling van de Canal Parade Amsterdam om met alle sectoren uit de samenleving op het water de boodschap ‘zijn wie je bent, houden van wie je wil’ uit te dragen. Met deelname aan de botenparade geeft de sport aan zich voor deze boodschap hard te willen maken. 

Sport betekent plezier voor iedereen. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen en bovenal, zichzelf kan zijn. Naast bijvoorbeeld etnische achtergrond mag ook seksuele voorkeur of oriëntatie niets uitmaken bij de deelname aan sport. De deelnemende sportbonden constateren dat dit helaas nog niet altijd en overal vanzelfsprekend is. Ook en soms juist in de sport niet. 

De boodschap ‘Sporten doen we Samen’ zal op de sportboot centraal staan en is bewust simpel en verbindend. Natuurlijk vinden we het in de sport normaal dat iedereen zichzelf kan zijn, om dat in de praktijk te realiseren is deze extra aandacht nodig. Deelname aan deze botenparade geeft uiting aan onze gezamenlijke opvatting dat iedereen moet kunnen sporten op basis van gelijkwaardigheid. Na de al bestaande impliciete acceptatie willen we op de boot een gezamenlijk podium creëren om  deze acceptatie expliciet te maken, zodat representatie van LHBTI in de sport normaal wordt. 

Op de boot zullen we stilstaan bij het verleden doordat bekende oud-topsporters op de boot aanwezig zijn. Te vaak hebben we in het verleden gezien dat LHBTI in de sport zich niet veilig voelden om daar expliciet voor uit te komen. Daar tegenover laten we zien dat we bezig zijn met de toekomst, vooruit kijken, om acceptatie van LHBTI binnen de sport te vergroten. We hebben een oud olympisch vuur op de boot wat in de toekomst blijft branden. Dit staat voor onze inzet die we blijven leveren om de boodschap ‘Sporten doen we Samen’ over te brengen aan heel Nederland.  

De organisatie Pride and Sports is bezig met de acceptatie van LHBTI in de sport. Pride and Sports is initiatiefnemer en vanuit ervaring betrokken voor deelname van deze sportboot (voor meer informatie: mirjampreusterink@amsterdamgaypride.org). De deelnemende bonden zijn de KNRB, NTTB, KNGU, Handbal, AtletiekUnie, KNZB, Sportvisserij, KNLTB, KNHS, KNHB, KNVB, NBB, NeVoBo, KNBSB, Watersportverbond, Skateboardbond en NOC*NSF. 

Over Pride Amsterdam

Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil. Stichting Amsterdam Gay Pride wil blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Hoogtepunt is de beroemde Botenparade, waarbij inhoud en amusement samenkomen tot een bruisend spektakel. Meer informatie en programma op www.pride.amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *